Introductie:

Eerst de tekst lezen en instructie in de tekst opvolgen. Pas op het laatst de opdrachten in de zijbalk maken!!

 

Tekst: Nederland

 

Bodemdegradatie komt overal voor en dus ook in Nederland. Deze vormen van bodemdegradatie zijn niet zo extreem als in andere werelddelen maar ze zijn er wel en moeten daarom onder de loep worden genomen. Want hoe is het mogelijk dat in een land als Nederland, bodemdegradatie nog steeds voorkomt? Het type bodemdegradatie waar Nederland voornamelijk mee te maken heeft is verdroging en vermesting.

 

Zandlandschap

Het type bodemdegradatie van verdroging komt voor op de zandgronden van onder andere: provincie Drenthe en Overijssel. Wanneer je in de zijbalk op het woordje "dit" in de zijbalk klikt, start een filmpje over de zandgrond. Het filmpje verduidelijkt de werking van zand in combinatie met regen. Na het zien van het filmpje ga je door met het lezen van de onderstaande tekst.

 

foto 5: wortels in de grond (bron: flickr,2015)

Zand heeft dus grote ruimten tussen de zandkorrels zitten, waardoor water makkelijk infiltreert in de grond en door middel van zwaartekracht snel dieper wegzakt in de bodem.

Flora (planten,bloemen en bomen) kunnen hierop moeilijk groeien omdat het grondwater diep in de grond zit. Vegetatie met grote wortels zijn wel geschikt omdat die het water kunnen opnemen. Helmgras is zo'n soort wat je dan ook veelal op de duinen aantreft (foto 5).

 

Ook in de landbouw hebben ze te maken met de verdroging. Normaal zouden geen gewassen op die gronden kunnen groeien maar tegenwoordig kan dit toch wel. Maak nu alleen opdracht 1 en lees vervolgens de tekst: vermesting.  

vermesting

Ook vermesting is een vorm van bodemdegradatie doordat de mest invloed heeft op de bestaande structuur van de bodem. Iedereen heeft het wel eens geroken, een vieze geur die je neus bereikt: Mest. Dit ruik je, ondanks dat je in de auto of trein. Mest heeft als doel om de bodem vruchtbaarder te maken (foto 6). Dit hebben jullie ook als het goed is ontdekt tijdens het maken van opdracht 1. Toch kan te veel mest leiden tot overbemesting, ook wel eutrofiëring genoemd. De grond wordt door de mest dan te zuur waardoor planten of gewassen niet meer kunnen groeien. Maak nu opdracht 2. 

Foto 6: vermesting van de grond bron: (Timpte, 2012)

Maak jouw eigen website met JouwWeb